Nový roč­ník naše­ho semi­ná­ře KoMáR

Semi­nář KoMáR (Kore­spon­denč­ní mate­ma­tic­ké rébu­sy) je určen pro žáky dru­hé­ho stup­ně základ­ních škol a odpo­ví­da­jí­cích roč­ní­ků více­le­tých gym­ná­zií, kte­ří si rádi s mate­ma­ti­kou hra­jí a nebo­jí se zají­ma­vých pří­kla­dů.

Semi­nář již tři­nác­tým rokem tra­dič­ně orga­ni­zu­jí stu­den­ti Gym­ná­zia Brno, tř. Kpt. Jaro­še, běží také pod zášti­tou Ústa­vu mate­ma­ti­ky a sta­tis­ti­ky Pří­ro­do­vě­dec­ké fakul­ty Masa­ry­ko­vy Uni­ver­zi­ty a nava­zu­je na dlou­ho­le­tou tra­di­ci semi­ná­ře Piko­mat. Kaž­dým rokem je stu­den­tům ZŠ nabí­ze­no pět sérií plných neotře­lých mate­ma­tic­kých úloh. Pří­klad úlo­hy z letoš­ní 2. série:

Úlo­ha 4. Sku­pin­ka 12 dat­lů hra­je týmo­vou hru. Vždy utvo­ří 2 týmy, kaž­dý o 6 ptá­cích. Kolik nejmé­ně her sta­čí na to, aby kaž­dý hrál s kaž­dým ale­spoň jed­nou jako spo­lu­hráč?

Jejich nej­lep­ší řeši­te­lé jsou pak obdr­ží hod­not­né ceny jako des­ko­vé hry, logic­ké hla­vo­la­my atd. nebo účast na víken­do­vém sou­stře­dě­ní, kte­ré se koná dva­krát do roka tra­dič­ně v Blansku–Obůrce.

Loň­ské­ho 12. roč­ní­ku KoMá­Ra se zúčast­ni­lo rekord­ních 126 řeši­te­lů ze základ­ních škol a více­le­tých gym­ná­zií celé ČR. Mezi dese­ti nej­lep­ší­mi řeši­te­li byla i naše žač­ka Myro­sla­va Glush­ko (3.ag), za jejíž 9. mís­to jí upřím­ně gra­tu­lu­je­me.

Zdroj: https://komar.math.muni.cz

Autor: Matouš Trn­ka


Uveřejněno

v

,

od

Značky: