Ohléd­nu­tí za jazy­ko­vou exkur­zí do Pobal­tí

„Pokud dosta­ne­te šan­ci jet, urči­tě neza­vá­hej­te.“ Tak­to shr­nu­je exkur­zi do Pobal­tí z pře­lo­mu červ­na a čer­ven­ce žač­ka 1.B Vale­rie Něm­co­vá. Tuhle šan­ci dosta­lo letos 25 stu­den­tů vyš­ší­ho i niž­ší­ho gym­ná­zia. Čekal je týden v Pobal­tí nabi­tý pro­gra­mem. A co tak zají­ma­vé­ho moh­li na mís­tě pro­žít?

Před­ně, nešlo až tak o jed­no mís­to. Exkur­ze do Pobal­tí byla spí­še tako­vou „road movie“. Objed­na­ný auto­bus nás totiž vozil po růz­ných měs­tech dvou pobalt­ských stá­tů – Litvy a Lotyš­ska. Naší prv­ní zastáv­kou byl Kaunas, part­ner­ské měs­to Brna a záro­veň spřá­te­le­ný regi­on Jiho­mo­rav­ské­ho kra­je. Prá­vě díky spo­lu­prá­ci s míst­ním Mezi­ná­rod­ním gym­ná­zi­em Kaunas nám kraj při­dě­lil štěd­rou dota­ci 230 tisíc korun. „S ruš­ti­nou v Litvě to bylo tro­chu hor­ší, pou­ži­la jsem ji jenom v rám­ci pro­hlí­dek s prů­vod­ci a v den, kdy jsme navští­vi­li gym­ná­zi­um. Tam jsem si popo­ví­da­la pěk­ně rus­ky s taměj­ší­mi stu­den­ty,“ vzpo­mí­ná Val­ča. V Kauna­su se stu­den­tům asi nej­ví­ce líbi­la míst­ní lanov­ka a také návště­va pro­ti­a­to­mo­vé­ho kry­tu z dob komu­nis­mu.

Hora kří­žů — magic­ké mís­to upro­střed širých litev­ských rovin

Po dvou dnech nás auto­bus zave­zl do sou­sed­ní­ho Lotyš­ska. Ces­tou jsme ale ješ­tě navští­vi­li věhlas­nou Horu kří­žů, legen­dár­ní pout­ní mís­to Litvy. Tisí­ce kří­žů namač­ka­ných na malém kopeč­ku. Přá­ní, mod­lit­by, vzka­zy do nebe i náhod­ným pout­ní­kům. Obje­vi­li jsme i kří­že, co sem při­vez­li lidé z Brna. Spa­lu­jí­cí vedro dodá­va­lo naší pou­ti pří­chuť oprav­do­vé kal­vá­rie.

Koneč­ně jsme tře­tí­ho dne naše­ho puto­vá­ní dora­zi­li do Rigy, met­ro­po­le Lotyš­ska a nej­vět­ší­ho měs­ta Pobal­tí. „Bylo to úžas­né. Zaví­ta­li jsme do kon­čin, kam se asi jen tak zno­vu nepo­dí­vám. Je prav­da, že jsem byl původ­ně v roz­pa­cích a zaží­val tro­šič­ku kul­tur­ní šok, ale vždyc­ky jsem si doká­zal zvyk­nout, ať už v Kauna­su nebo v Rize, a nako­nec jsem si obě měs­ta oblí­bil,“ vzpo­mí­ná na zájezd také Marek Kalen­da ze 4.C. Riga člo­vě­ka pohl­tí svo­jí atmo­sfé­rou. Stře­do­vě­ké kři­vo­la­ké ulič­ky v cen­t­ru, seces­ní a kubis­tic­ké domy v oko­lí, neu­stá­lý ruch a shon kon­tras­tu­jí­cí s majestát­ní klid­nou řekou Dau­ga­vou.

Kou­pá­ní v Balt­ském moři a kurz ruš­ti­ny

Na před­měs­tí Rigy leží maleb­né pří­moř­ské leto­vis­ko Jur­ma­la. Jeli­kož na kon­ci červ­na i v Pobal­tí tep­lo­ty pře­sa­ho­va­ly tři­cít­ku, vyra­zi­li jsme vla­kem dva­krát k moři. „Nej­víc jsem si uži­la odpo­led­ne strá­ve­ná v Jur­ma­le u moře, cíti­la jsem se tam jako někde v Chor­vat­sku. Jedi­né, co vám tam může chy­bět, jsou plá­že pře­pl­ně­né čes­ký­mi turis­ty,“ vtip­ku­je Vale­rie.

Hlav­ním cílem naší exkur­ze bylo zlep­še­ní ruš­ti­ny. Vál­ka, kte­rou v roce 2022 roz­pou­tal Kre­ml, nám nyní zne­mož­ňu­je ces­to­vat za ruš­ti­nou na Ukra­ji­nu i do Rus­ka, kam jsme jez­di­li dří­ve. V Kauna­su pro­to od roku 2022 budu­je­me part­ner­ství prá­vě s rus­ko­ja­zyč­ným gym­ná­zi­em. Mno­hem lep­ší situ­a­ce je v Lotyš­sku, kde ruš­ti­nu běž­ně uží­vá vel­ká část popu­la­ce. „V Rize jsem ruš­ti­nu sly­še­la na kaž­dém rohu a moh­la jsem jí v kli­du i mlu­vit,“ potvr­zu­je Vale­rie. V míst­ním jazy­ko­vém cen­t­ru Pyg­ma­li­on naši žáci absol­vo­va­li také dvou­den­ní inten­ziv­ní jazy­ko­vý kurz. Pra­co­va­li v malých sku­pin­kách s rodi­lý­mi mluv­čí­mi, aby se ješ­tě více zdo­ko­na­li­li. Veš­ke­ré pro­gra­my – exkur­ze, pro­cház­ky s prů­vod­ci, pro­jek­to­vý den ve ško­le – pro­bí­ha­ly také v ruš­ti­ně. „Cítím, že jsem se čás­teč­ně zlep­šil. Ten­to zájezd mě ale hlav­ně moti­vo­val se ruš­ti­ně věno­vat více než dopo­sud,“ dodá­vá Marek.

Lido­vý kroj z Drá­so­va nás repre­zen­to­val v Litvě

Jiho­mo­rav­ský kraj nám při­dě­lu­je dota­ce na kon­krét­ní pro­jek­ty. Letoš­ním téma­tem naší exkur­ze byl tex­til. Naši žáci v Kauna­su pre­zen­to­va­li Brno jako dří­věj­ší „Morav­ský Man­ches­ter“. Lite­v­ští stu­den­ti zase před­vá­dě­li len, kte­rý se dosud v Pobal­tí pěs­tu­je pro tex­til­ní prů­my­sl. Nene­cha­li jsme se zahan­bit a při­vez­li také kou­sek naší morav­ské kul­tu­ry. Žač­ka Pet­ra Bělu­šo­vá z 2.A si zaba­li­la svůj lido­vý kroj z Drá­so­va na Tiš­nov­sku. Před­vá­dě­la ho v kauna­ském gym­ná­ziu, tan­či­la pol­ku a nako­nec v kro­ji cho­di­la i uli­ce­mi Rigy a při­ta­ho­va­la tak pozor­nost míst­ních i turis­tů.

Veli­ké podě­ko­vá­ní za pod­po­ru pat­ří Jiho­mo­rav­ské­mu kra­ji, jehož zaměst­nan­ci nám také při­pra­vi­li balíč­ky s morav­ským vínem jako dár­ky pro naše pobalt­ské part­ne­ry. Reklam­ní batůž­ky s logem Brna a mno­ha dáreč­ky při­chys­ta­la také kan­ce­lář brněn­ské pri­má­tor­ky, paní Mar­kéty Vaň­ko­vé. Za všech­ny dár­ky moc děku­je­me.

A na závěr výzva pro dal­ší žáky. Neboj­te se stu­do­vat ruš­ti­nu, ať už povin­ně nebo voli­tel­ně. Jazyk roz­hod­ně vyu­ži­je­te, mož­ná v této tur­bu­lent­ní době ješ­tě více, než tomu bylo před­tím. A neboj­te se při­hlá­sit na naše zájezdy, kte­ré pořá­dá­me kaž­dý rok. „Ješ­tě jed­nou a ne napo­sle­dy zmi­ňu­ji, že ten­to výlet byl úžas­ný, super lidi, zážit­ky i jíd­lo. Byl to jeden z nej­lep­ších škol­ních výle­tů, na kte­rém jsem byla,“ uza­ví­rá Vale­rie. Tak co, kam vyra­zí­me příš­tě?


Uveřejněno

v

od

Značky: